Een slimme meid

Foto: Wayhomestudio (via Freepik)
Foto: Wayhomestudio (via Freepik)

Ik ben opgegroeid met de overheidscampagne “Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid”, die vrouwen aanmoedigde om hun opleiding af te maken, een baan te hebben en zo financieel onafhankelijk te worden.

 

Thuisblijfmoeder zijn met mijn partner als kostwinner? Bij het idee al gruwelde ik. Zo 1975 vond ik dat. Maar ook allebei fulltime werken en de kinderen vijf dagen per week naar de opvang was niet wat ik ambieerde. Alle respect voor de mensen die hier wel voor kiezen en hier oké mee zijn overigens. Nee, werk en zorg 50/50 verdelen, dat was mijn ideaalbeeld. Maar de praktijk was weerbarstig. Want waar doet het financieel het minst pijn als het gaat om minder werken? Precies, bij degene met het laagste inkomen. En wie is de meest logische persoon om te bellen als er een kind ziek is? Mama.

 

Onder invloed van wat ik ‘sociale druk’ noem, sloop bij ons de verhouding 90/60 betaald werk erin en nam ik iets meer van de taken in huis en op school voor mijn rekening. Toen ik mijn baan inruilde voor mijn eigen onderneming als freelance tekstschrijver, voelde ik het als mijn plicht om alles thuis zoveel mogelijk op te vangen, omdat ik nou eenmaal meer flexibiliteit had in mijn planning dan mijn partner. En wat je weggeeft, krijg je heel lastig weer terug. Zo werd de taakverdeling steeds schever.

Dat die ‘ongewenste verhoudingen’ bleven knagen –niet alleen bij mij maar ook bij mijn partner – bleek vorig jaar toen we besloten te scheiden. Een moeilijk en verdrietig besluit, maar gelukkig lukte het ons om alles in goede harmonie met elkaar te regelen. Tot we bij het hoofdstuk financiën aankwamen. Daar bleek zowel bij mij als bij hem behoorlijk wat ongenoegen te zitten: hij voelde zich niet erkend in de druk die op zijn schouders lag om het gezinsinkomen binnen te halen en ik voelde mij niet gezien in wat ik had opgeofferd (zo voelde ik dat) om er te zijn voor mijn gezin.

 

Uiteindelijk zijn we daar ook goed uitgekomen, maar om me heen zie ik veel generatiegenoten – met name vrouwen - worstelen met hetzelfde. Niet zo gek eigenlijk, want de emancipatiedruk ligt hoog maar een rolmodel ontbreekt vaak. Want hoe geef je dat vorm als je eigen ouders nog een traditionele rolverdeling hebben?

 

Daarom ben ik zo blij dat ik Elfin heb ontdekt. Elfin helpt vrouwen om financieel onafhankelijk te worden door middel van onder meer e-courses, bootcamps en ervaringsverhalen over onderwerpen als planning, budgettering, inkomen, beleggen, belastingen en pensioen. Of je nou een partner hebt of alleen bent, wel of geen kinderen hebt, in loondienst werkt of ondernemer bent, in de community van Elfin vind je altijd gelijkgestemden. Eindelijk rolmodellen van vrouwen die het wel gelukt is om hun droomleven te realiseren!

 

Dankzij Elfin ben ik dit moment bezig met grote stappen op het pad naar financiële vrijheid. Er is nog zoveel te ontdekken voor mij en ik neem jullie graag mee op mijn ontdekkingsreis!