· 

De dag dat ik over mijn AI-plankenkoorts heenstapte

De dag dat ik over mijn AI-plankenkoorts heenstapte
Foto: Andrea de Santis (via Unsplash)

Had je mij vijf jaar geleden verteld dat ik als tekstschrijver ook met AI te maken zou krijgen, dan had ik je waarschijnlijk raar aangekeken. Want AI, dat was toch iets voor wetenschappers, techneuten en IT-nerds? Wat moet een tekstschrijver daarmee? Even geleden besefte ik dat ik niet meer om AI heen kon. Ik besloot toch maar eens met ChatGPT aan de slag te gaan. Dat was de dag dat ik over mijn AI-plankenkoorts heenstapte.

 

De laatste tijd komen er steeds meer AI-toepassingen beschikbaar voor iedereen, zoals ChatGPT, Google Bard en MidJourney. Experts buitelen over elkaar heen om de voordelen van AI te roemen, maar waarschuwen ons ook voor de nadelen en gevaren. En de cursussen om maximaal te profiteren van AI schieten als paddenstoelen uit de grond. Wie niks heeft meegekregen van alle ophef rondom ChatGPT en andere AI-toepassingen, moet wel onder een steen hebben gelegen. 

 

Plankenkoorts

Maar ik wilde er niet aan. Ik schoof het voor me uit, mezelf voorhoudend dat deze hype wel weer over zou waaien. Naarmate de tijd verstreek werd mijn agenda leger. Droogden mijn opdrachten op. En werd het aantal succesverhalen in de media over wat een aanwinst ChatGPT is voor tekstschrijvers steeds groter. Net als over de keerzijde: dat je jezelf als tekstschrijver uit de markt prijst als je niet meegaat in deze ontwikkelingen. Blijkbaar is AI toch ‘here to stay’. 

 

Kak.

 

Ik bedoel: wat fijn, en wat een kans om mezelf opnieuw te vinden.

 

Dus maak ik een ChatGPT-account aan en begin mijn AI-ontdekkingsreis. Als zelfs scholieren het gebruiken voor hun opstellen, werkstukken en scripties, waar ben ik dan bang voor? Vanwaar deze ‘AI-plankenkoorts’?

 

Relevant blijven

Met elke vraag die ik ChatGPT stel, groeit mijn vertrouwen. Hé, eigenlijk werkt dit best goed. En ik krijg er steeds meer plezier in. Om me te laten inspireren door de vondsten van ChatGPT. En vervolgens mijn creativiteit en ervaring erop los te laten om de verhalen tot leven te brengen. 

 

Langzaamaan begin ik ook de kansen en de mogelijkheden van AI te zien. Om makkelijker informatie te vinden over de onderwerpen waar ik over schrijf. Om meer werk gedaan te krijgen in minder tijd. Om kwalitatief betere teksten op te leveren. Om nieuwe diensten te introduceren en zo breder inzetbaar te worden. Kortom: om relevant te blijven als tekstschrijver.

 

Een beetje van mij, een beetje van ChatGPT

 

Ik ben van mening dat AI een goede tekstschrijver nooit volledig kan vervangen. Maar het vak van tekstschrijver is wel enorm in beweging, mede onder invloed van AI. Van tevoren de structuur en globale opzet en inhoud van je tekst bepalen is belangrijker dan ooit. Want alleen zo kun je ChatGPT voorzien van de beste prompts om zo specifiek en relevant mogelijke antwoorden te krijgen. En jouw creatieve en redactionele kwaliteiten waarmee je de AI-teksten omtovert tot levendige en aansprekende verhalen? Daarmee maak je als tekstschrijver het verschil. Een beetje van mij, een beetje van ChatGPT als het ware.